Drugs- en alcoholbeleid
Drugs- en alcoholbeleid
INLEIDING
Beste ouders of voogd
We leven in een maatschappij waarin illegale drugs meer en meer op het voorplan treden. Zo goed als elke school of vereniging wordt er onvermijdelijk mee geconfronteerd. Je hebt dan de keuze om het bestaan ervan te ontkennen of om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Wij kiezen voor dat tweede, door op voorhand een aantal duidelijke regels en afspraken te maken om problemen te voorkomen. De leiding heeft daarom een drugsbeleid opgesteld volgens de Belgische wetgeving in samenspraak met de oudste leden en het Centrum voor Drugs- en alcoholpreventie. Dit beleid wordt elk jaar opnieuw herzien en omvat naast de illegale drugs ook een aantal afspraken over roken en alcohol, de “legale” of sociaal aanvaarde drugs.
We maken een onderscheid tussen verschillende takken:
- Leiding en Jin
- Givers (gidsen-verkenners, oudste tak)
- Jongste takken (kapoenen, welpen, jonggivers)
- Akabe
ROKEN
Er wordt niet gerookt tijdens scoutsactiviteiten. In het bijzijn van leden wordt er in geen geval een sigaret opgestoken. Deze regeling geldt voor iedereen, zowel leiding als leden die de legale leeftijd van 18 jaar bereikt hebben.
Ieder lid dat de legale leeftijd van 18 jaar bereikt heeft, mag op kampen, weekends en speciale activiteiten roken, enkel vlak na het eten en in afzondering. Hierbij moet de akabe toestemming hebben gekregen van de ouders/voogd.
Het lokaal is te allen tijde rookvrij.
Dezelfde regels gelden voor een e-sigaret, tabakhoudende producten en nicotinehoudende producten, met uitzondering van medicinaal gebruik.
Sancties:
We verwachten consequent gedrag van de leiding en de leden. Wordt er gerookt door iemand die niet mag roken volgt er een waarschuwing. Bij een tweede overtreding worden de ouders/voogd gecontacteerd.
ALCOHOL
Er worden nooit alcoholische dranken gedronken tijdens de scoutsactiviteiten met leden. Op kamp worden er speciale regelingen getroffen.
Leiding en jin:
Er mag ‘s avonds weleens iets gedronken worden, maar altijd MET MATE. Sterke dranken (inclusief alcoholische cocktails) mogen alleen gedronken worden, indien men de legale leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. Er moeten wel altijd 2 personen, van wie minstens één in het bezit van een rijbewijs, volledig nuchter blijven (beurtrol). Bij overmatig gebruik moet men de persoon in kwestie hierop wijzen. In het verband met het besturen van gemotoriseerde voertuigen volgen wij eenvoudigweg de wet. In scoutsverband wordt er gesanctioneerd, daarbuiten blijf je natuurlijk nog altijd verantwoordelijk voor jezelf. Als je verantwoordelijkheid draagt over leden, verwachten we altijd nultolerantie.
Foeriers:
Er mag een pintje gedronken worden, maar we verwachten echter consequent gedrag.
Givers:
Bij uitzondering (op kamp of op weekend) mogen alleen de derdejaars (afgezonderd van de eerste- en tweedejaars) eens een pintje drinken, maar dat blijft dan wel beperkt tot 2 pinten. Er wordt zeker ook frisdrank voorzien, zodat men niet verplicht is om bier te drinken. Enkel de giverleiding verstrekt deze drank en ziet er tegelijk op toe dat niemand verplicht of aangezet wordt om tegen zijn of haar wil bier te drinken.
Jongere takken:
Alcohol wordt nooit toegelaten voor de leden van de jongste takken.
Akabe:
Bij uitzondering (op kamp of weekend) mogen alleen +16-jarigen, (afgezonderd van de jongere leden) eens een pintje drinken, maar dat blijft dan wel beperkt tot 2 pinten. Er wordt zeker ook frisdrank voorzien zodat men niet verplicht is om bier te drinken. Enkel de akabeleiding verstrekt deze drank en ziet er tegelijk op toe dat niemand verplicht of aangezet wordt, om tegen zijn of haar wil, bier te drinken. Hiervoor moeten de ouders/voogd dan wel toestemming geven.
Sancties:
We verwachten consequent gedrag van de leiding en jin. De foeriers worden ook gewezen op dit beleid bij aanvang van het kamp. We verwachten ook van hen consequent gedrag. Als een giverlid betrapt wordt met alcohol, dan mag hij of zij een door de leiding bepaalde periode niet meer drinken, ook niet bij uitzondering. Bij een tweede inbreuk worden de ouders gecontacteerd.
ILLEGALE DRUGS
Onder illegale drugs verstaan wij alle drugs die illegaal is in België. Binnen scouting wordt dit absoluut niet getolereerd, ook niet het gebruik ervan (door derden) in scoutsverband! Onder “in scoutsverband” valt alles waarop je als leiding wordt uitgenodigd (kampen, leidingsweekends en –feestjes, activiteiten van de jeugddienst...), waarop je je scoutsuniform draagt alsook in en rond het scoutsheem. Bij het aanbieden van drugs of het aanzetten tot het gebruik ervan, nemen we direct contact op met de ouders/voogd.
Sancties:
Wanneer leiding of jin toch illegale drugs gebruiken of onder invloed zijn in scoutsverband, dan volgt er bij de eerste inbreuk een zware sanctie, bepaald door de groepsraad en rekening houdend met de aard van de overtreding, gaande tot en met een permanente uitsluiting. Bij een tweede inbreuk volgt er onmiddellijk een permanente uitsluiting. indien de persoon zich in een verantwoordelijke positie bevindt met betrekking tot leden, volgt meteen een permanente uitsluiting. Bij leden zal er eerst met het lid in kwestie grondig over de situatie gesproken worden en kan er een gepaste sanctie worden gekozen door de takleiding. Helpt dit niet dan worden de ouders/voogd gecontacteerd. In samenspraak met hen overwegen we dan de beste oplossing.
ILLEGAAL GEBRUIK/BEZIT/AANKOPEN VAN MIDDELEN
Alle middelen waar een leeftijdsrestrictie voor geldt, worden niet getolereerd om te gebruiken, te bezitten of aan te kopen door leiding en leden die niet aan deze leeftijdsvoorwaarden voldoen.
Sancties:
We verwachten consequent gedrag van de leiding en de leden. Worden deze regels toch door iemand gebroken, volgt er een waarschuwing. Bij een tweede overtreding worden de ouders/voogd gecontacteerd.
BUITEN DE SCOUTS
Buiten de scouts bepaalt iedereen zelf wat hij of zij doet, maar vergeet niet: je behoort nog steeds tot de scouts en hebt nog steeds een voorbeeldfunctie. Als het functioneren binnen scouting in gedrang komt, zal er ook gereageerd worden. We zetten dit jaar ons vierentwintigste jaar in met het drugs- en alcoholbeleid. We staan erop dat het nageleefd wordt, zodat we nog lang kunnen werken aan scouting en aan een zinvolle toekomst voor de maatschappij. Mocht dit bericht zwaar op de maag liggen, wil je er iets over kwijt of heb je er nog enkele vragen over, dan kan u ons gerust contacteren. De nodige informatie daarvoor vind je op onze site of in ons wie-is-wie-boekje.
Scouting, kicken zonder drugs!